• Érdekel az űrkutatás?

  Ha igen, akkor a MANT Űrakadémiát neked találtuk ki!
  A MANT 2015 óta rendezi meg az Űrakadémiát, az űrkutatás iránt érdeklődő fiataloknak.

  Űrakadémia Klub

  Az űrkutatási ismeretterjesztés egyik formája a kéthavonta megrendezett klubesemény, melyen aktuális, űrtevékenységgel kapcsolatos előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, és az utána következő kötetlen beszélgetés során építhetnek kapcsolatot a szakértőkkel illetve tehetik fel kérdéseiket nekik.

  Űrakadémia

  A másik formája egy négy napos tábor, mely során a résztvevők találkozhatnak magyar űrkutatókkal, bővíthetik az űrtevékenységgel kapcsolatos ismereteiket, és különleges programokon vehetnek tevékenyen részt. Ennek célcsoportja az űrbe szerelmes 18-35 év közötti fiatal korosztály.

   

 • Felhasználási területek

  Néhány példa, hogy hol használjuk a földmegfigyelést a mindennapokban

  Meteorológia

  Lélegzetelállító fotók, amik egyszerre hasznosak is? De még mennyire! Amikor a természet gigászi erőit figyeljük meg a műholdak kameráin keresztül, olyan adatokhoz juthatunk, amelyek a modern civilizáció számára nélkülözhetetlenek. Az éghajlat változásának követése és az időjárás aktuális előrejelzése az átlagembernek is lényeges információ, a mezőgazdaság és a környezetvédelem szempontjából pedig egyenesen elengedhetetlen. Mégis hogyan lesz tudományos igényű adathalmaz egy szép tájképből? Az Űrakadémián erre a kérdésre is választ kaphatsz!

  Repülésbiztonság

  Mi lenne fontosabb 10 km-rel a Föld felett, mint a biztonság? Műholdakkal lehetséges az utasszállító repülők valós idejű megfigyelése, igy az aktuális időjárás figyelembevételével optimalizálható az útvonal. Ezzel nem csak kényelmesebb utunk lesz, de még a károsanyag kibocsátásunkat is csökkentjük. A műholdas hálózat ráadásul nem csak a pilóták és a Föld gyorsabb kommunikációját teszi lehetővé, hanem egyéb kényelmi szolgáltatásokat is nyújthat.

  Régészet

  A modern kor Indiana Jones-a űrrégész! Igazán menő, mégis kényelmes és hihetetlenül érdekes szakma az űrfelvételeken alapuló régészet (műholdas archeológia), ahol a természetes színekben készült felvételeknek éppúgy jó hasznát veszik, mint a hamisszínes vagy a radarképeknek. Tudjuk jól, hogy minél régebbi valami, annál több por fedi be azt - gondoljunk csak a tavalyi jegyzetekre vagy bármire a padlásunkon. A több száz vagy több ezer éves települések nyomait jelentős talaj vagy homokréteg takarja, azonban a kontúrjaikat a magasból könnyen észrevehetjük! Napjaink régészeti kutatásainak egyik elengedhetetlen segítői a műholdak, melyek segítségével meglepő felfedezéseket tehetünk.

  Precíziós mezőgazdaság

  A mezőgazdaságot nem csak a GNSS/GPS műholdak segítik, hanem a földmegfigyelő műholdak is. A termésbecslés mellett a különböző, mezőgazdaságban használt ún. indexek is komoly segítséget jelentenek a gazdálkodóknak már a növények fejlődésének korai fázisában is. Ha szeretnéd tudni, hogy pontosan hogyan, gyere az idei Űrakadémiára!

 • Árak

  MANT tagoknak 6000 Ft kedvezmény az itt feltüntetett árakból!

  A hétvégi részvétel árairól érdeklődj üzenetben vagy e-mailben!

  Early Bird

  2019. 05. 31. előtti jelentkezés

  41 990 Ft

  Normál jelentkezés

  2019. 06. 01. - 2019. 07. 15.

  49 990 Ft

  Kései jelentkezés

  2019. 07. 15. - 2019. 07. 26.

  56 990 Ft

 • A szervezőkről

  Magyar Asztronautikai Társaság

  Nonprofit szervezetként a MANT célja az űrhajózási-űrkutatási ismeretek terjesztése; egységes magyar szaknyelv kialakítása az asztronautikában; foglalkozni az ifjúsággal, és erősíteni azt az elvet, hogy az űrtan nem csak az űrhajózást jelenti, hanem jelen van mindennapi életünkben. A MANT az űrkutatás iránt érdeklődő és az űrtevékenységgel aktívan foglalkozó hazai szakembereket tömöríti. Az általános és középiskolás fiatalok számára pályázatokat, programokat szervez; a felsőoktatásban tanulók számára külön szakmai fórumokat indított.

  Space Generation Advisory Council

  Az 1999-ben alapított Space Generation Advisory Council (SGAC) nemzetközi szervezet célja az űrbe szerelmes fiatalok összekapcsolása egymással és az űrkutatás és űripar aktív szereplőivel, hogy együtt új és kreatív módon fedezhessük fel a minket körülvevő Univerzumot. A világszerte 110 országban, több mint 10 000 tagot tömörítő SGAC rengeteg regionális és nemzetközi rendezvénnyel járul ehhez hozzá, melyeket komoly ösztöndíjakkal is támogatnak.

 • Kérdezz bátran!

  Bármilyen kérdésed merült fel, írd meg nekünk!

  Igyekszünk 24 órán belül válaszolni.